Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (12.11.2008).- El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha presentat hui les noves publicacions de la col•lecció Monografies que edita la institució consultiva.

El darwinismo valenciano del siglo XIX y su fundamento histórico, de José María López Piñero, és una de les obres que ha editat l’òrgan consultiu amb motiu del 150 aniversari de la publicació de “El origen de las especies” i del segon centenari del naixement del científic britànic. El llibre resumix la trajectòria de la biologia valenciana, així com els principals aspectes del darwinisme valencià. En este sentit, el màxim representant de l"òrgan consultiu ha afirmat que “la Universitat de València fou la pionera en homenatjar a Darwin a causa de la teoria evolutiva, en una època de domini quasi general de la burrera en este tipus d"assumptes”.

Per la seua banda, el catedràtic d"Història de la Medicina, José María López Piñero, ha reflexionat sobre la importància que va tindre la Facultat de Medicina a principis del segle XX en les teories de Darwin ja que, segons López Piñero, “era l"únic nucli espanyol darwinista d"importància internacional, tot i l"extremat centralisme acadèmic de què hi havia perjudicat greument”. Així mateix, ha afirmat que “l"assimilació de l"evolucionisme darwinista en la Universitat es va produir per les investigacions de Rafael Cisternas, del seu alumne Eduardo Boscá i de Jose Arévalo Baca”.

Jornades sobre canvi el climàtic inclou les conferències dels ponents que van participar en els actes sobre el canvi climàtic que va organitzar el CVC en 2007. Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Millán Millán, director executiu del Centre d"Estudis Ambientals del Mediterrani i Ramón Tamames, catedràtic d"Estructura Econòmica, van ser els participants d"estes jornades.

Santiago Grisolía ha recordat alguns aspectes de les conferències que van analitzar detalladament les conseqüències del canvi climàtic en la societat, i ha assenyalat que “actualment els canvis en el panorama polític mundial haurien d"incitar als governants a no continuar descuidant este problema i invertir en les mesures de protecció davant del canvi climàtic”.

Finalment la catedràtica de Documentació Mèdica, Mari Luz Terrada, ha presentat Santiago Grisolía. Recuerdos, un llibre que relata les memòries del científic des del seu naixement, infància i joventut fins al desenvolupament de la seua labor investigadora als Estats Units com a alumne de Severo Ochoa i el seu retorn a Espanya, on va ser impulsor del naixement del projecte sobre el Genoma Humà. Terrada ha fet un repàs de la trajectòria de Santiago Grisolía, de qui ha valorat la seua “significativa aportació per estar en el grup dels grans productors de la ciència”.