Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

(28.05.2008).- El president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, ha entregat esta vesprada la medalla de plata de la institució a les cooperatives productores d’oli Intercoop d"Almassora, San Cristobal de Cañada (Alacant), Virgen de la Salud d"Onil, Mas de la Lloma C.B. de Sant Mateu i Alto Palancia d"Altura. Esta distinció és un reconeixement a la trajectòria de les entitats, que desarrotllen la seua activitat a favor de les tradicions agràries valencianes i la protecció de les oliveres. Grisolía ha assegurat que estes empreses treballen per a “rentabilitzar, i en conseqüència revalorar, les oliveres i la tradició oleicola valenciana, i açò és un exemple del que és capaç de fer el sentiment de vinculació als valors culturals propis quan se li unixen la voluntat, la imaginació i les pràctiques comercials modernes”: Posteriorment, ha destacat la importància de la Llei de Patrimoni Arbori Monumental, que fou aprobada per les Corts en 2006, en què s’inclou la protecció d’oliveres centenàries, petició que la institució havia realitzat en reiterades ocasions.

L’acte ha estat precedit pel plenari corresponent al mes de maig, en el qual s’han aprovat diversos informes relacionats amb el patrimoni valencià. Per una banda, el CVC ha informat favorablement del document sobre la possible declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) el Monestir de la Visitació de Santa Maria i del Santuari de la Mare de Déu de Monserrate, ambdós situats al centre històric d’Oriola.
Respecte al primer edifici, que ha sigut redactat a petició de la Direcció General de Patrimoni Cultura, la institució argumenta que la nau de l’església conté una important pinacoteca, del pintor valencià Vicente López, així com les obres de l’escultor italià Santiago Baglietto que es troben a la façana.

Quan al Santuari de Monserrate, l’entitat considera que l’entorn d’este edifici és respectuós amb el conjunt històric d’esta localitat alicantina, la qual presenta un gran valor patrimonial. El monument, d’edificació barroca i neoclàssica, alberga en el seu interior elements de gran valor artístic, com el retaule del segle XVII, l’altar major del XVIII de José Puchol i els llenços de les llunetes, estos últims actualment en procés de restauració.

Informe Vil·la Marco de El Campillo
L’òrgan ha donat llum verda al document sobre la posibilitat de declarar BIC la Vil·la Marco, situada en el terme municipal de El Campello.
La casona rural és obra de l’arquitecte Manuel Chápuli, qui va edificar el conjunt de la finca en el segle XIX. A principis del segle XX, el cónsul honorari de França Renato Bardin va comprar la casa, on va introduir nous elements arquitectònics i va encarregar a Vicente Banyuls dos escultures. En este sentit i donada la importància de l’espai exterior de la casa, el CVC considera que reuneix les condicions per a ser declarat “Jardí històric”. Així mateix, la institució creu convenient que el conjunt de la finca necessita una intervenció, especialment al seu interior.

Per últim, el CVC ha aprovat l’elecció del membre, el músic Enrique García Asensio per a formar part del Consell Rector de l’Institut Valencià de la Música. A més,, Santiago Grisolía ha informat als membres del CVC de la concessió de la medalla de la institució a Sabino Fernández Campo, excap de la Casa Real.