Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (30.03.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat hui en la sessió plenària, corresponent al mes de març, les propostes de distinció de Carmelina Sánchez-Cutillas i de l"actriu valenciana Lola Gaos, així com l"informe sobre l"antiga fàbrica ferroviària de Macosa de València i el document del barri Sant Marcel•lí.
Respecte a les propostes de distinció, el CVC ha donat llum verda a les peticions de record de l"escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, que fa faltar recentment, així com de l"actriu Lola Gaos, per l"esforç intel•lectual, mitjançant el qual s"ha aconseguit una societat més culta justa, culta i igualitària, segons s"indica en el document. En ambdós casos, la institució ha recomanat a l"Ajuntament de València el reconeixement de les intel•lectuals valencianes, amb els mecanismes administratius, socials o polítics que considere adequats. A més, suggerix al consistori d"Altea, població on Sánchez-Cutillas va viure la seua infància, que mantinga i perpetue el record de la novel•lista i estudie la possibilitat d"establir el recorregut que apareix en la seua obra més coneguda, “Matèria de Bretanya”, com un itinerari cultural urbà que impulse el record de l"escriptora i la seua obra.

L"òrgan també ha recordat la publicació de l"obra poètica de l"escriptora en 1997. (https://cvc.gva.es/documentos/documentsficha.asp?id=212)
Por el que es referix a l"escrit sobre les naus de Macosa, que s"ha elaborat a petició de la plataforma Salvem Macosa, l"òrgan consultiu s"ha sumat a la recomanació de conservar part del conjunt de les naus, especialment les fatxades i el refugi antiaeri, donada la seua importància des del punt de vista patrimonial arquitectònic i històric. El CVC argumenta que la indústria ferroviària ha representat un paper significatiu en la història valenciana, tant des del punt de vista econòmic com social i, per tant, en el document es recorda la conveniència de recuperar part de la fàbrica per a mantindre la memòria històrica de la ciutat. Així mateix, la institució suggerix la possibilitat de realitzar un estudi de viabilitat per a situar en el conjunt que es vaja a conservar instal•lacions de caràcter públic. .

En el mateix sentit, s"ha acordat la instal•lació d"una placa commemorativa quan es recupere la nau en record a la lluita sindical obrera. .

Per una altra banda, el Consell Valencià de Cultura ha aprovat l"informe en què recomana a les autoritats competents una sèrie de millores en el barri de Sant Marcel•lí, com la conveniència de posar en marxa urgentment les dotacions culturals en la zona, considerada d"important vocació artística i social. .

A més, el CVC indica l"elaboració d"un índex de les edificacions històriques, com les alqueries del barri de Sant Marcel•lí, amb l"objecte d"iniciar el procés de declaració de Bé de Rellevància Local (BRL) o si ho requerix la construcció, la catalogació de Bé d"Interés Cultural (BIC). Així mateix, considera necessari per part de les institucions la restauració de urgent de l’església parroquial, especialment la portalada procedent de l"antiga parròquia de Sant Bartomeu. .

Este escrit, que ha sigut elaborat per a proposta de l"Associació de Veïns i Veïnes del Barri de Sant Marcel•lí, s"enviarà a esta entitat, així com a l"Ajuntament de València, la Conselleria de Cultura i la FVMP.