Noticias

Estás en: Inicio Noticias El CVC i el Dia Internacional contra els Discursos d’odi

El CVC i el Dia Internacional contra els Discursos d’odi

18/06/2024

L’ONU va proclamar en 2021 que hui, 18 de juny, seria el Dia internacional per a promoure el diàleg, la tolerància cultural, la religiosa, i en particular per a condemnar els atacs contra els drets de les minories duts a terme a través dels que ja es reconeixen en general com a “discursos d’odi”.

El CVC ha volgut recordar hui la importància del dia a través d’una jornada amb quatre Diàlegs, cada un sobre un àmbit distint de la realitat social.

Tots quatre amb el mateix format, dues persones moderades per un membre del CVC en els àmbits següents: la gestió cultural, la creació de ficció, la mediació cultural en l’ensenyament, i el llenguatge.

Després de la presentació de la jornada per part de Dolors Pedrós, presidenta del Consell, ha començat el primer a les 10 del matí, La gestió cultural com a estratègia per a contrarestar els discursos d’odi. Amb José Ayelo, president de Gestió Cultural, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, i María José Martínez de Pisón, artista multimèdia, directora de l’Àrea d’Acció Cultural de la UPV. Ha moderat el diàleg Xavier Aliaga, periodista i escriptor.

El Diàleg ha tractat els punts següents: la interacció amb la cultura de zones marginades, el diàleg intercultural, l’aversió al canvi, el paper dels mitjans de comunicació, l’establiment d’algoritmes polaritzadors, el pes de l’alfabetització digital en la separació afectiva amb l’altre, la falta d’ajuda política sobretot a través del finançament, l’oblit de l’educació permanent, la dificultat de certs formats culturals per arribar a la joventut i a diversos sectors socials i la pèrdua general del llenguatge i la capacitat de pensar.

El segon Diàleg, a les 12 hores, basat en La creació de ficció per a contrarestar els discursos d’odi, l’han desplegat Patrícia Pardo, creadora escènica i guionista, i Adeline Flaun, actriu i fundadora de Tinta Negra. L’ha moderat Núria Vizcarro, dramaturga i actiu.

El Diàleg s’ha basat en les experiències personals, de classe i de cultura que s’observen en els seus treballs de ficció, els problemes de recepció del públic que els consumeix, la necessitat de programes de creació i mediació artística que facen de la recepció un acte actiu, i poder arribar amb ells a les classes pobres i a les riques per a culturitzar-les. També ha sorgit la qüestió racial i, en concret, la racial-perifèrica, en particular en el paper que té com a blanqueig del racisme, la relació amb les cultures de recepció i la funció de la ficció en la construcció de l’imaginari social.

Abans de dinar, a les 13.30 Maribel Peris, pedagoga i membre del CVC, ha presentat la publicació dels últims informes aprovats per la institució al voltant dels drets humans.

I a les 16 hores s’ha iniciat el Diàleg tercer, La mediació cultural davant els conflictes en l’ensenyament com a via per a contrarestar els discursos d’odi. En el qual han intervingut Vicent Ballester, de l’equip de mediació de l’IES Isabel de Villena, i Clara Boj, investigadora cultural i docent de la UPV. Ha moderat Dolors Pedrós, editora i presidenta del CVC.

Ací han sorgit múltiples qüestions, com ara les intencions del programa PERMEA (Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art), les formes de mediació als instituts escolars, l’aprenentatge del compartir entre la gent diversa, la identitat personal, la cultura de la “normalitat” capaç de crear odi o simpatia, el reconeixement de l’altre, el valor de la paraula, els orígens de l’odi, de l’autoodi, la socialització essencialista o el desig d’eliminació.

L’últim Diàleg, el quart, ha començat a les 18 hores: La importància del llenguatge com a eina per a contrarestar els discursos d’odi. Amb la participació de Susana Gisbert, fiscal de Delictes d’odi, i Andrés Gascón, de l’Institut de Drets Humans. Moderats per Amparo Carbonell, catedràtica d’Escultura de la UPV.

Els assumptes posats damunt la taula han anat des de la tipificació dels delictes d’odi, el llenguatge discriminador, els insults conscients, els estereotips, el recurs al codi Penal, la impunitat en les xarxes socials, fins al reflex de l’autoconsciència que pot tindre reconeixement o no en l’esfera i el llenguatge jurídic. També el paper de la política.

La jornada està gravada i disponible en el canal YouTube del Consell Valencià de Cultura. Ho trobareu tot dels del primer minut a l’últim, preguntes del públic incloses.