Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

El ple ha aprovat els informes sobre el Fossat de la Torre de Torrent i l"Alqueria de Romaguera de Gandia

València (22-07-2009).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha aprovat l"avantprojecte del pressupost de gastos per a l"exercici 2010, que se centra especialment en la seua congelació, donada la situació actual de crisi econòmica, així com les previsions per a l"any que ve que apunten a descensos del PIB. La sessió plenària ha argumentat que considera convenient, com un exercici de responsabilitat social, l’ajustament de les partides internament, però sense una variació entre l"exercici del 2009 i 2010.

D"altra banda, el ple ha donat llum verda a dos informes relacionats amb el patrimoni valencià, el que fa referència al document sobre el Fossat de la Torre de Torrent i el de l"Alqueria de Romaguera de Gandia.

Pel que es referix al primer, la institució consultiva considera necessària la restauració i posada en valor del Fossat, després de la redacció del pla espacial de la torre i la construcció del nou mercat, ja que este element forma part de manera essencial del sistema defensiu de l"antic castell. Així mateix, el CVC recomana que a l"hora de de construir el mercat, hauria de tindre"s en compte la protecció i els criteris d"intervenció ja que tant la Torre Castell de Torrent com el seu entorn estan declarats Bé d"Interés Cultural (BIC).

Per a complir en tots els seus termes amb l"autorització de la Conselleria de Cultura, l"òrgan consultiu considera que les actuacions actuals de cobriment han de ser realment provisionals i reversibles quan es modifiquen les circumstàncies a les quals al•ludix la conselleria.

No obstant això, aconsella que es destaque amb claredat l"espai ocupat pel Fossat, i que es tinga en compte la possibilitat que almenys una part del mateix puga ser visible per mitjà d"un sistema de transparència, perquè els ciutadans tinguen constància de la seua magnitud i importància històrica.

Quant a l"escrit sobre l"Alqueria de Romaguera, el CVC proposa a l"Ajuntament de Gandia la possibilitat d’iniciar el procediment administratiu per a declarar Bé de Rellevància Local (BRL) esta edificació, situada en la partida de Santa Anna del municipi.

L"entitat consultiva argumenta, segons la informació que ha demanat de diversos experts, que esta alqueria és una construcció original i exemplar de les edificacions rurals valencianes dels segles XVI i XVII. A més, destaca especialment la importància arqueològica i històrica de l"espai, ja que l"edifici actual es va construir sobre unes cases que formaven part d"un conjunt agrari medieval de relleu.

Toponímia i identitat

El CVC ha aprovat el document sobre toponímia, en què manifesta el seu interés per la recuperació dels noms propis dels llocs de tot el territori valencià. A més, recomana a les administracions públiques una atenció especial per a dignificar els noms dels accidents geogràfics o bé tornant-los el nom propi o bé retolant els espais tenint en compte la història i el sentiment popular.

Finalment, la sessió plenària ha emés favorablement l"escrit sobre l"acte festiu en el cementeri de Banyeres de Mariola, en el qual sol•licita a la Direcció General de Patrimoni que, atenent al caràcter tan altament singular de l"acte i la seua gran antiguitat, torne a considerar el tema per si fóra possible elevar la declaració a BIC.