Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

Betxí (27.04.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat este matí en l"Ajuntament de Betxí, la sessió ordinària del ple corresponent al mes d"abril, en què ha donat llum verda a la Memòria institucional de 2008, el document en el qual es reflectix el conjunt d"activitats realitzades al llarg de l"any per la institució consultiva, així com les propostes que l"òrgan recomana a la Generalitat Valenciana sobre diversos aspectes relacionats amb la cultura, com el patrimoni, la ciència i tecnologia, el medi i urbanisme, les arts plàstiques i l"ús del valencià.

Els membres de la institució consultiva han sigut rebuts per l"alcalde del municipi, Manuel Blasco que, junt amb el president del CVC, Santiago Grisolía, ha descobert una placa commemorativa en record a la visita de la ciutat. Posteriorment, han visitat el Palau Castell dels comtes d"Arizo, que fou adquirit pel consistori de Betxí en 2003 i actualment està pendent de restauració. En el seu interior destaca un pati d"origen renaixentista.

Respecte a la Memòria, l"òrgan insta a les administracions a prendre les mesures necessàries per a vetlar pel patrimoni cultural i històric, i insistix en la necessitat que siga assumit de manera coordinada per totes les institucions, amb una funció educativa per a la resta de la ciutat. Així mateix, el CVC considera d"especial rellevància la protecció del patrimoni natural i paisatgístic, així com la preservació i difusió del valor social del patrimoni botànic.

Quant a les arts plàstiques, la institució consultiva, en tant que és el màxim òrgan de la Generalitat Valenciana en matèries culturals, planteja a les administracions la coexistència d"unes institucions d"ensenyança competents en el món de les arts plàstiques, amb l"objectiu de garantir la permanència de la producció artística.

A més, suggerix que es considere la nova Llei del Cine per a reformar la normativa valenciana de regulació i foment de la producció audiovisual pròpia. En este sentit, el CVC creu convenient la creació d"un Consell Valencià de l"Audiovisual, per a dur a terme estes competències.
Pel que es referix al mediambient, l"òrgan planteja la necessitat incentivar l"ús de la bicicleta com a mitjà de transport en les grans ciutats per a protegir el patrimoni urbà. En esta mateixa línia, suggerix a la Conselleria de Medioambient l"avaluació d"alternatives de solució a l"accés nord al port de València.
Finalment, insistix a assenyalar la necessitat incrementar els esforços per part de l"administració per a potenciar l"ús públic del valencià.

En la sessió plenària també s"han aprovat diversos informes, entre els quals destaca el document l"informe sobre la Romeria del Rotllo de l"Alcora, festa emblemàtica reconeguda també per les poblacions de la comarca de l"Alcalatén, que té origen en el segle XVII.
En el document, que ha sigut elaborat a petició de l"Ajuntament de l"Alcora, l"òrgan s"oferix a col•laborar tant amb el consistori com amb Conselleria de Turisme, a qui correspon les declaracions de Festa d"Interés Turístic, per a valorar la situació jurídica de les festes de la Comunitat Valenciana.

Palauet modernista de Torrent

D’altra banda, el Consell Valencià de Cultura ha donat llum verda a l’escrit sobre la conservació del palauet modernista de la família Giner-Cortina, situat en la partida de l"Alter de Torrent, donat el seu valor arquitectònic, històric i artístic. En este sentit, el CVC suggerix la possibilitat que es declare Bé de Rellevància Local (BRL), per a evitar que l"espoli continue, i estudiar els elements deteriorats, amb vista a una possible reconstrucció.
Este document s"enviarà a l"Institut d"Estudis comarcals de l"Horta Sud (IDECO), que és el peticionari del document, la Conselleria de Cultura, l"Ajuntament de Torrent i la FVMP.

Finalment, l"entitat ha emés favorablement l"escrit sobre la toponímia menor en els municipis valencians, en el que insta a les institucions competents a elaborar les disposicions legals amb el propòsit que no s"altere el nom dels espais, territoris i accidents geogràfics dels municipis. A més, l"òrgan suggerix a les administracions la creació d"un inventari de la toponímia valenciana, tant per a ús autonòmic com la documentació o cartografia que es puga realitzar fora de la Comunitat Valenciana.