Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (27.02.2012).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha aprovat l"informe en el qual recomana la declaració de la festa de les Falles com Bé d"Interès Cultural (BIC) Immaterial de la Comunitat Valenciana, i sol•licita la seua inscripció en l"Inventari de Béns del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La institució consultiva argumenta la sol•licitud d’esta distinció per raons històriques, artístiques, literàries, musicals, associatives, populars, humorístiques, gastronòmiques, de manteniment de les tradicions i d"atracció turística i de promoció econòmica. Respecte al contingut de la festa, considera essencial l"ús del valencià en l"elaboració de rètols i llibrets, així com en la vida associativa, interna i externa, dels festers, i insta a les autoritats i entitats culturals a vetllar per l"ús normalitzat de la llengua.

El CVC proposa que la declaració de BIC Immaterial es faça extensiva a les localitats de la Comunitat Valenciana que tenen constituïda la Junta Local Fallera i convida a les institucions corresponents al fet que inicien les gestions adequades perquè altres festes valencianes de rellevància, com les Fogueres de Sant Joan i Les Gaiates, puguen accedir als mateixos nivells de protecció i consideració.

Des dels seus inicis, el CVC ha mostrat el seu interès per esta festa. En 1996, va editar el llibre La festa dels Falles, de l’Associació d’Estudis Fallers, i en els últims anys, ha estat motiu d"estudi de les diverses comissions que componen la institució consultiva.

Este informe s"ha realitzat després de la petició de la Direcció general de Patrimoni Cultural, que va iniciar al desembre de l"any passat la tramitació d"un expedient destinat a declarar la festa BIC Immaterial.

Mecenatge i Llei de patrocini
El CVC ha donat llum verda a un informe, en el qual planteja la revisió de l"actual llei del Mecenatge i la fiscalitat relativa al patrocini cultural, com a mesures que contribuisquen a la permanència i el futur de la cultura. A més, proposa el micromecenatge com a eina necessària per a l"elaboració dels pressupostos públics. No obstant això, assegura la institució consultiva en el document, que el patrocini i el mecenatge no poden convertir-se en el substitut de la responsabilitat pública de l"Estat sobre els pressupostos i inversions en matèria cultural ni es ha de desplaçar al sector privat l"obligació del seu manteniment i desenvolupament. Així mateix, destaca la necessitat de realitzar campanyes pedagògiques d"explicació sobre la seua importància no exclusivament com a tornada publicitària de les empreses, sinó com a importància de la col•laboració social ciutadana en la protecció del seu entorn i desenvolupament.

Al gener de 2006, el CVC va realitzar un informe sobre la situació de les fundacions valencianes, en el qual afirmava que encara que no tinguen ànim de lucre, este fet no impedeix que realitzen activitats que puguen generar beneficis.

D"altra banda, el CVC ha realitzat un informe sobre l"estat dels Covetes de Sant Joan del Mercat, de l"Església de Sant Joan del Mercat de València, en el qual insta a les administracions a realitzar les gestions necessàries per a la recuperació de l"activitat artesanal i comercial d’estos espais com a millor manera de donar vida comercial, turística i cultural a la plaça del Mercat de València
El CVC considera que les Covetes, que són les tendes construïdes sota la terrassa de la façana del temple, haurien d"estar en ús i ben restaurades, i podrien tindre una activitat comercial artesanal i cultural d"acord amb l"entorn privilegiat on es troben.

L"escrit pretén animar als propietaris d’estes edificacions a aprofitar els avantatges que s"estan concedint en l"actualitat per obrir negocis sense tràmits ni grans inversions i a emprendre iniciatives comercials i artesanes en esta zona.