Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (26.04.2011).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha aprovat un informe en el qual recomana, a petició de l"Ajuntament de Castelló, que es declare Bé d"Interès Cultural Immaterial les Bases per a la unificació de l"ortografia valenciana, més conegudes com Normes de Castelló o del 32.

La institució consultiva argumenta que han de considerar-se patrimoni immaterial de les història dels valencians, especialment per representar un compromís de lleialtat amb la llengua i en este sentit, proposa que s’interpreten com a fonament de les característiques que defineixen el valencià contemporani, com la normativització ortogràfica i gramatical i el reconeixement del lèxic patrimonial i el culte de l"idioma.

En el Dictamen sobre la situació social del valencià i el seu ús, aprovat en 1998 el CVC definia les Normes de Castelló com un fet històric que constitueix un consens necessari i una base històrica oficial dels criteris de normativització de la llengua.
A més del consistori, el document s"enviarà a la Conselleria de Cultura, a les diputacions provincials i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

D"altra banda, el ple ha instat tant a les administracions com a les empreses turístiques a una major coordinació per al foment del turisme cultural, d"especial transcendència per a la conservació de la riquesa i patrimoni valencians, com ressalta l"informe, que ha realitzat el CVC per iniciativa pròpia.

En el document, en el qual també es destaca el turisme cultural com unarellevant font d"ingressos i de dinamització dels valors culturals valencians entre els ciutadans locals i estrangers, suggereix la distribució d"una guia als hotels i altres establiments relacionats amb el sector per a difondre els actes culturals i d"oci que s"organitzen setmanalment a la Comunitat Valenciana. També proposa una major promoció nacional i internacional de guies sobre el territori valencià, especialment d"aquells barris o poblacions que, encara que siguen de dimensions reduïdes, presenten importants elements patrimonials.
Una altra de les estratègies de dinamització del turisme cultural que planteja el CVC és la convocatòria d"unes beques per a la realització d"estudis i guies sobre turisme cultural, a més de la creació d"un fons de recursos culturals.

El ple també ha emès els manifestos sobre el problema de la fam i el desenvolupament sostenible amb l"objectiu de conscienciar a la ciutadania de la importància d’avançar cap a un paradigma social raonable i respectuós amb el medi ambient.

Entre les mesures que planteja el CVC, destaca la potenciació de l"eficiència energètica, noves activitats reciclables i l"ús de les possibilitats de les tecnologies de la informació que generen treball i riquesa amb una despesa mínima de matèria primera.

Posteriorment, l"òrgan ha donat llum verda a l"informe en el qual recomana la declaració de Bé de Rellevància Local el Centre d’Interpretació del Vi i del Tonell de Sant Jordi (Castelló) per ser una bona mostra didàctica de la tradicional confecció de recipients pel vi i l"oli. El CVC informa que la condició d"Interès Turístic correspon atorgar-la a la Conselleria de Turisme, institució a la qual recomana dirigir-se per adquirir esta condició.

Per últim, els membres del Consell Valencià de Cultura han mostrat la seua preocupació pel retràs en les obres d’ampliació del IVAM.