Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

València (31.01.2011).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC), reunit hui en sessió ordinària, ha mostrat la seua satisfacció per la decisió de l"Ajuntament de València de promoure la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i ha oferit a les administracions la seua col•laboració en la difusió de la festa.

El president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, ha indicat, en esta mateixa línia, que tenint en compte l"evolució històrica i les dimensions, tant econòmica com cultural d"esta tradició, les falles són mereixedores del major reconeixement que se"ls puga atorgar i ha afegit que esta distinció ajudarà a preservar la festa al llarg dels anys.

El ple ha recordat la publicació, en 1996, de La festa dels falles, que va elaborar l’Associació d’Estudis Fallers, sobre el fenomen faller des de diversos punts de vista com l"art, la història, l"economia i la sociologia. El llibre es completa amb una bibliografia bàsica, a més de fotografies de falles històriques i destacats moments de la festa.
Precisament esta obra s"enviarà, junt amb altres llibres editats pel CVC, als Centres Valencians en l"Exterior, després de l"acord entre la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania i la institució consultiva per promocionar la cultura valenciana a l"estranger.

D"altra banda, la sessió plenària ha aprovat un informe, en el qual suggereix a la Diputació de València la possibilitat d"instal•lar un Museu de la Indumentària i de disfresses a l"antiga Casa Insa, si es conclou que l"edifici reuneix les condicions apropiades i s"arriba a un acord, tant per part de la Diputació com de la propietària. Per al CVC, este espai museístic ajudaria a revitalitzar el barri del Carmen i posaria en valor l"artesania i la moda valencianes.

La institució consultiva argumenta que
la riquesa de les col•leccions, la singularitat de les peces i el seu estat de conservació fan del llegat de Casa Insa un material indispensable per a la reconstrucció de la memòria festiva i teatral valenciana dels últims 200 anys.

Informe sobre la possible declaració de BIC la plaça de Mèxic de la Salzadella i l"estudi per declarar BRL l’Almàssera d’Ocheda de Benimodo

El CVC també ha emès favorablement l"informe perquè les administracions consideren la possibilitat de declarar Bé d"Interès Cultural (BIC) el conjunt format per la plaça de Mèxic de la Salzadella (Castelló), que ho componen la muralla, el portal, l"església parroquial de la Purificació, l"ermita de Sant Antoni de Pàdua, la Cort Vella i altres edificis de destacat valor patrimonial.

En el document, també proposa a l"ajuntament del municipi que estudie l"opció de declarar Bé de Rellevància Local altres elements, com l"ermita de Sant Josep i la de Santa Bàrbara, esta última propera a la Via Augusta.

Respecte a l"escrit sobre l"Almàssera de Ocheda de Benimodo (València), l"òrgan consultiu considera que presenta uns característiques històriques destacades per a rebre la declaració de Bé de Rellevància Local (BRL) i recomana a la Conselleria de Cultura, al consistori de Benimodo i a la propietat de l"Almàssera el desenvolupament de la labor pedagògica per promocionar els valors culturals de l"edifici. També suggereix a les administracions la col•locació de determinades senyalitzacions indicant el camí i la importància del BRL.

Finalment, el ple ha aprovat un escrit que completa els informes que ha realitzat el CVC sobre els delictes contra l"ordenació del territori, el patrimoni, el medi ambient i la contaminació acústica.