Política de cookies
Esta página web utiliza cookies propias y de terceros. Si continua navegando consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.

ACEPTAR

La institució consultiva recomana la recuperació del cromatisme original en els edificis històrics

Vall d"Alcalà (26.10.2009).- El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha celebrat hui la sessió plenària corresponent al mes d"octubre en el municipi de la Vall d"Alcalà (la Marina Alta), on a primera hora del matí han sigut rebuts per l"alcalde, Juan José Sendra, i posteriorment, han descobert la placa commemorativa en record de la visita.

Durant la sessió plenària, el CVC ha aprovat l"informe sobre la recuperació del cromatisme en els edificis de valor patrimonial, el document que fa referència a la possible declaració de Monument Natural de la Comunitat Valenciana el paratge de Penyes Altes, en els termes municipals d"Onda, Artana i Betxí, així com l"escrit sobre la ubicació del Centre Penitenciari Levante II en Siete Aguas.

Respecte al primer informe, l"òrgan consultiu ha recomanat a les administracions que incloguen en els seus plans d"actuació dels edificis o conjunts històrics la reposició del cromatisme originari, per mitjà de la incorporació en les declaracions de Bé d"Interés Cultural (BIC) O Bé de Rellevància Local o mitjançant les ordenances municipals.

Així mateix, ha sol•licitat que s"incentive per part de les institucions la realització d"estudis sobre el cromatisme originari, donada la importància patrimonial del color originari d"un edifici i el seu entorn per a la rehabilitació del patrimoni.

No obstant això, el CVC matisa que, en el cas que després de l’estudi pertinent no es puga reconéixer el cromatisme originari, recomana a les administracions una aproximació al color d’acord a l’época i el lloc de l’edifici.

Paratge de Penyes Altes

En relació a l"escrit sobre la possibilitat de declarar Monument Natural de la Comunitat Valenciana el paratge de Penyes Altes, la institució ha valorat positivament esta proposta pel significatiu valor mediambiental, cultural, històric i toponímic que representa. També ha recomanat a les autoritats competents la intervenció en este espai que va ocupar la pedrera, amb el propòsit de recuperar-ho, i ha instat als municipis afectats, així com a la Diputació Provincial de Castelló, a la correcta senyalització de la toponímia valenciana.

Ubicació del Centre Penitenciari Levante II en el terme de Siete Aguas

Davant la decisió de la Societat Estatal d"Infraestructures i Equipaments Penitenciaris d"ubicar en el paratge de El Campillo de Siete Aguas el futur centre penitenciari Levante II, l"òrgan consultiu ha proposat a les administracions que reconsidere la decisió i busque una ubicació més coincident amb les característiques de la instal•lació a construir. L"entitat argumenta que este tipus de construccions solen estar ubicades en llocs de fàcil accés, lluny d"edificacions o boscos i d"àmplia visibilitat.

Visita als poblats de l"Adzuvieta i la Roca

Al finalitzar el ple, els membres del Consell Valencià de Cultura, junt amb la directora general de Patrimoni, Paz Olmos, Honorat Ros, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i representants de diverses entitats locals i comarcals, han visitat els despoblats moriscos de l"Adzuvieta i la Roca, on el president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, ha reclamat a les administracions la necessitat de protegir, identificar i catalogar este “extraordinari” patrimoni arqueològic “per ser un llegat que devem a la població musulmana, la qual va ser majoritària en estes comarques abans de la seua expulsió”. A més, ha destacat que este patrimoni cultural hauria de ser investigat i difós.

Per la seua banda, l"alcalde de la Vall d"Alcalà, Juan José Sendra, ha destacat la “gran responsabilitat” que té el municipi de la Vall d’Alcalà en la conservació del patrimoni morisc de la zona, i ha agraït al CVC el recolzament per a promoure la tramitació de la declaració de BIC d’estes restes.

La celebració del ple en la Marina ha sigut una inciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i la fundació Cirne amb motiu del quatre-cents aniversari de l"expulsió dels moriscos.

El CVC ha lamentat la mort de Sabino Fernández Campo

Els membres del CVC han lamentat la mort de Sabino Fernández Campo. L’ex cap de la Casa Reial va rebre en 2008 la Medalla de Plata de l’òrgan en reconeixement a la seua trajectòria per defensar la pau i la cultura.