Activitats

Estàs en: Inici ActivitatsPresentació Es presenta a Benialí el llibre “Estudis de la repoblació mallorquina al sud valencià, segle XVII”

Es presenta a Benialí el llibre “Estudis de la repoblació mallorquina al sud valencià, segle XVII”

27/10/2024 – 12.30

En octubre de 2022 tingué lloc l’agermanament entre Puigpunyent i la Vall de Gallinera amb motiu de la repoblació mallorquina què visqué aquesta vall de la Marina Alta en 1611. Aquell agermanament fou el colofó final de les III Jornades de Repoblació Mallorquina, realitzades a la Vall de Gallinera, organitzades pel Consistori Municipal, el Centre de la Repoblació Mallorquina i la Unió Cultural d’Amigues i Amics de la Vall de Gallinera.

El Consell Valencià de Cultura va ser l’organisme encarregat d’editar en format de llibre les diferents comunicacions realitzades entre investigadors i investigadores mallorquines i valencianes durant les mateixes jornades.

Diumenge 27 d’octubre a les 12.30 hores es va presentar el llibre Estudis de la repoblació mallorquina al sud valencià, segle XVII a l’ajuntament de Benialí, amb la participació de Jesús Huguet Pascual, secretari del CVC, Vicent Puig i Gascó, coordinador de les Jornades de Repoblament de 2022, Joan Lluís Monjo i Mascaró, president del Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina i Majo Puig Lledó, regidora de Turisme de la Vall de Gallinera.

Abans de la presentació del llibre, a les 10 del matí, es va inaugurar la Ruta Urbana de Benialí, un recorregut pels carrers del poble amb les molt interessants explicacions històriques de Vicent Puig i Gascó, membre de la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera, que la va crear amb la intenció de preservar la informació social i cultural d’antics oficis i tradicions.

El camí dels Mallorquins era el camí que agafaven els mallorquins que arribaven al port de Dénia, per tal de buscar una nova vida, aprofitant que les valls de l’interior de la Marina havien sigut despoblades, després de l’expulsió dels moriscos. Sembla que per la vall de Gallinera passà un riu de gent al llarg de la primera meitat del segle XVII.

Assistim a una reordenació de l’assentament humà sobre el territori. Predominen les famílies camperoles extenses, que s’assenten majoritàriament en bloc, en una destinació concreta; això provocarà la repetició constant de noms i cognoms, venen d’un mateix poble i viuran tots junts en un mateix lloc d’acollida.

Més informació: La Vall de Gallinera.