EL PALAU DE FORCALLÓ

Restaurat l’any 2000 per a rehabilitar-lo com a seu del Consell Valencià de Cultura, el Palau de Forcalló és una típica residència senyorial d’estil academicista, construïda en 1864 en un dels entorns històrico-artístics més característics de València. Es tracta d’un edifici exempt, de dos altures i planta poligonal ordenada “a la romana”, amb un espaiós vestíbul-corredor entre el portal del carrer i l’ampla porta diàfana sobre el jardí posterior. La façana s’ordena amb un eix central coincident amb el de la porta i finestres a banda i banda acabades en arcs escarsers. Un suau encoixinat contribuïx al ritme del conjunt, remarcat pels dos tons de la pintura.

Una escala “a la catalana” amb barana de forja dóna accés al primer pis, en el qual hi ha la “sala noble”, decorada amb pintures del repertori neoclasicista: sobre un sòcol jaspiat, les parets s’ordenen en una sèrie de plafons rectangulars buits emmarcats per pilastres amb sanefes i motius geomètrics i florals i medallons centrals amb diverses al·legories.

El jardí del Palau de Forcalló ocupa el pati tancat posterior a manera dels “hortus conclusus” de tradició clàssica mediterrània. Un safareig situat en la intersecció de dos passeigs empedrats que dividixen el conjunt en quatre quartons, alimentat per recs adossats a les tanques que rememoren els jardins interiors d’inspiració àrab, parterres emmarcats per bardissetes, arbres ornamentals d’ombra -casuarines, moreres, tarongers-, pèrgoles laterals i testos amb llorers, tarongers nans i altres, formen un conjunt fresc i plàcid, propi dels jardins valencians d’altres temps.

La seu del Consell Valencià de Cultura es troba en el cor del barri del Carme, antic raval intramurs de traçat típicament morisc i un dels conjunts urbans més emblemàtics de la Ciutat Vella de València, format per un laberint de carrers estrets i tortuosos notablement pintoresc i amb edificis de gran interés històric.

 

El CVC (PDF)

El Palau de Forcalló (PDF)